Rogier Jongejans schrijft geschiedenis in de Avenger Cup

In 2014 is Rogier Jongejans de eerste kampioen geworden in de 'BOXO-TOOLS Avenger Cup'. Nadat hij in 2010 zijn helm aan de wilgen had gehangen om meer aandacht aan zijn schildersbedrijf te besteden, kwam hij in 2014 in aanraking met de Avenger van MB Motorsport. Na een eerste test was hij gelijk verkocht. Met een voorsprong van maar liefst 95 punten op de nummer twee domineerde hij de BOXO-TOOLS Avenger Cup 2014. Een goede reden om eens nader kennis te maken met deze talentvolle coureur.

Wie is Rogier Jongejans?
Jongejans is 35 jaar jong, in Assendelft (NH) samenwonend met zijn vriendin en hun twee dochters. Werkzaam als zelfstandig ondernemer in de schildersbranche. In zijn vrije tijd is Jongejans óf met de autosport bezig óf op pad met de dames die zeer actief zijn in de pony- en paardensport. Mocht er nog wat tijd over zijn, dan stapt de Assendelfter graag op de motor om een toertje te maken.

Hoe is hij met het racevirus in aanraking gekomen?
Jongejans: "Vrienden van mij die ik heb ontmoet op vakantie in Italië waren actief in de stockcar racerij en zij gingen zo nu en dan karten op de toenmalige kartbaan van Amsterdam. Nadat ik een keer ben meegegaan was ik al snel verkocht en heb gelijk een eigen kart aangeschaft. Daarna ging alles in een stroomversnelling en voor ik het wist had ik, met hulp van mijn ouders een Formule Arcobaleno aangeschaft."

De start van zijn carrière
Jongejans begon in 1998 als 18-jarige met karten en maakte na een kleine twee jaar zijn debuut op het circuit van Zandvoort in de Formule Arcobaleno. De eerste jaren waren een behoorlijk leerproces door zijn geringe ervaring en in 2002 maakte hij de overstap naar de Formule Ford, het begin van een schitterende tijd. "Ik heb daar jaren met heel veel plezier in gereden en het racen in open raceauto's echt geleerd. Het is leuk om te zien dat ik met jongens heb gestreden die heel ver zijn gekomen in de autosport, waaronder huidig Formule 1 coureur Kevin Magnussen.

Door de jaren heen werd ik steeds beter en kon ik mij goed handhaven aan de kop van het veld, maar steeds lukte het nét niet om uit te groeien tot een kampioen. Tot mijn overstap in 2010 naar GEVA Racing! Alles viel toen op zijn plek en dat jaar werd ik Nederlands- en Beneluxkampioen. Daarnaast heb ik in mijn Formule Ford jaren maar liefst 3x aan het Formule Ford festival (hét onofficiële wereldkampioenschap) meegedaan in Brands Hatch. En diverse gastraces verreden in buitenlandse Formule Ford kampioenschappen."

Oriëntatiejaar
Nadat hij in 2010 eindelijk de titels behaald had besloot Jongejans om te stoppen. "In mijn ogen was het haalbare doel bereikt en heb ik mijn focus verlegd naar mijn eigen schildersbedrijf. Tot afgelopen winter het racevirus weer kwam opzetten. Het plan was om 2014 te gebruiken als oriëntatie jaar, om dan in 2015 mijn comeback te maken. Maar na twee ronden in een Avenger en een kort gesprek met de bouwers van deze auto, MB Motorsport, was ik verkocht. 2014 is dus meteen mijn comeback jaar geworden."

Eigen raceteam
Gelukkig was Jongejans het racen nog niet verleerd en heeft hij het kampioenschap veroverd in zijn eerste jaar Avenger Cup. De andere uitdaging was om voor het eerst met een eigen raceteam aan de start te verschijnen. "Alles moest ik, samen met mijn monteurs, zelf uitvinden, soms aangevuld met hulp van MB Motorsport. Met ondersteuning van mijn (schoon)familie en mijn sponsors is dat goed gelukt. Al met al een fantastisch topteam met een uitstekende uitkomst!"

Waarom de Avenger?
Dat Jongejans heeft gekozen voor de Avenger is niet echt verrassend. "De zogeheten 'open wheel' raceauto's is echt mijn ding. De Avenger is een, van 'scratch' af, totaal nieuw gebouwde raceauto. Relatief goedkoop door gebruik van 'normaal straat'-materiaal. De kooi constructie is crashbestendig en extreem veilig, zo hebben een aantal medecoureurs al ondervonden. Gecombineerd met een betrouwbare Ford Zetec motor en genoeg afstelmogelijkheden voor die laatste paar tienden van seconden is de Avenger een leuke fun car. MB Motorsport heeft met het ontwerpen, bouwen en 'runnen' van de Avenger een leuke, uiterste betaalbare en spectaculaire race auto neergezet. Achteraf makkelijk praten met het behalen van het kampioenschap natuurlijk, maar ik ben blij dat wij met ons raceteam hebben gekozen voor de Avenger Cup."

Bij welke raceorganisatie?
Het 2014 seizoen was voor Jongejans ook de eerste kennismaking met de ACNN. "Wat mij direct opviel was de sociale omgang met mederijders en de organisatie. Ongeacht de raceklasse merk je gewoon dat het onderlinge contact voor en na de race zeer prettig is. En tijdens de races heeft men respect voor elkaar en het materieel van de ander. Uiteraard geeft men elkaar geen cadeaus en wordt er wel gevochten om elke plaats. De organisatie zorgt voor een leuke dag racen, zonder gezeur. Hier wordt echt veel tijd en moeite in gestoken door de ACNN. Je voelt je direct thuis bij deze enthousiaste club mensen. Het is ons heel goed bevallen en hopelijk zijn we er volgend seizoen weer bij."

Toekomstdroom
Voor wat betreft zijn doel is dat al in 2010 bereikt: 'Kampioen worden in de Formule Ford. "Ik heb de autosport altijd als hobby gezien, ondanks de professionele benadering die ik heb meegemaakt in de Formule Ford-jaren maar heb nooit de gedachte gehad dat ik de "nieuwe Schumacher" zou worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen ambities meer heb. In de toekomst zou ik graag willen uitkomen op Europees niveau en de grenzen opzoeken op buitenlandse circuits. Als dat kan lukken met wellicht een Europese Avenger Cup zou dat budgettair gezien helemaal fantastisch zijn. Want om competitief mee te kunnen racen in overige klassen wordt financieel gezien lastig vandaag de dag."

Rogier Jongejans wordt ondersteund door de volgende sponsors: Etro Vastgoedzorg (mijn trouwe sponsor vanaf dag 1), Raca Batteries, Van Uitert, Mike's klussenservice, Garage Metz, Jongejans Schilderwerken, Taams Accounting, Molenaar Reklame, Verfgroothandel Plug, Pro Racing, NAG en Start Service Zaanstad.

Foto's: Arjan Broekmans

Partner

Tussenstand

Na 5 races

 

Pos. Coureur Totaal
1 Cees de Maar
Rob van Pommeren
96
2 Martijn Polinder 65
3 Co de Vet 65
4 Henk Maas 55
5 Piet-Hein Eldering 57
6 Raymond Klompstra 48
7 Henk Grendel
Reind Boone
41
8 Andre Rombout 21

Nieuwsbrief

Facebook