zaterdag, 12 september 2015 13:49

Voor de Avenger Cup Racer moet je ballen hebben

Vier dagen na de race op Zandvoort was het alweer een gekrioel van racewagens op het TT Circuit. De track day was enorm in trek. Ook Marten Born was aanwezig met een aantal Avengers, waar verschillende coureurs kennis mee mochten maken. "Ik had aanvankelijk zes mensen die zouden rijden, maar gedurende de dag werd de animo steeds groter. Ik kan dan moeilijk nee zeggen."

"Hier moet je echt ballen voor hebben", zegt Marcel van der Lyke. "Ik rij normaal in een BMW 325i coupe. Daarin kun je je verstoppen als het even niet goed gaat. Maar deze Avenger straft direct alles af. Als een je paar domme dingen doet, sta je zomaar langs de baan. Dit is echt racen. Prachtig." Net als alle andere "debutanten" in de Avenger die middag, reed Van der Lyke een aantal ronden. "Ik had pijn in mijn hand van het sturen. Het blijkt dat je fysiek sterk moet zijn en een goede conditie moet hebben voor deze wagen. Maar het overstappen van de BMW naar de Avenger is zeker het overwegen waard", zegt de Groninger. 

Vreemde eend in bijt tijdens de testmiddag was Martijn Polinder. De Doornspijker had nog nooit in een racewagen gereden, maar onbekend met snelheid is hij bepaald niet. "Ik heb aan motorracen gedaan. Eerst de Talent Cup, daarna de OW Cup, Supersport, Superbike bij het IDM (Open Duits Kampioenschap). Tot verleden jaar toen ik tijdens de GAMMA Racing Day hard ten val kwam. Ik heb nog wat hinder van duizeligheid op de motor, maar ben gek op snelheid. Dit is misschien een alternatief." De test met de Avenger beviel Polinder uitstekend. "Het is hard werken om de wagen op de baan te houden. Ik vind het enorm mooi. Het heeft wel iets van motorracen, want in deze open wagen voel je de wind heel goed om je heen. In vergelijking met motoren kun je met deze wagen veel harder de bocht in, maar op topsnelheid wint de motor het. Een mooie ervaring." De komende maanden gaat Martijn zich beraden of hij komend seizoen inderdaad in de Avenger Cup van start gaat. 

Jan Berry Drenth uit Zuidhorn overweegt net als Van der Lyke, ook over te stappen vanuit de Ooperon Cup naar de Avenger. "We rijden nu met z'n drieën in één auto, maar eigenlijk zou ik wel alleen willen. Dat geldt trouwens ook voor mijn compagnons. Het verschil tussen de Ooperon en de Avenger? Ik merk de klappen van de wind heel erg op mijn helm. Normaal heb ik een voorruit in de wagen, maar hier vang je zelf alle wind. Dat is echt wennen voor mij. En verder lijk je door de lage zit veel sneller te gaan dan in de BMW, ook in de bochten. Dat is wel heel mooi." 

Alle testrijders reden eerst een aantal ronden in de twoseater met Jeroen Liscaljet aan het stuur en mochten daarna zelf de bolide over het asfalt sturen. Marten Born keek tevreden toe. "Het is een echte gerichte training. De rijders moeten het zelf voelen door zelf te rijden. Ik heb nu ook nog mensen die verleden jaar al interesse toonden. We zijn echt serieus bezig met een aantal." De Avenger rij je per racedag al voor zo'n 1200 euro wanneer je huurt en wil je zelf deze formulewagen aanschaffen, dan betaal je 18.000 euro. "We zijn in deze categorie zeker een populair geprijsde wagen", stelt Marten Born. 

 

Partner

Tussenstand

Na 14 Races

Pos. Coureur Totaal
1 Cees de Maar 280
2 Co de Vet 219
3 Henk Maas 218
4 Raymond Klompstra  166
5 Peter van Wetering 165
6  Andre Rombout 102 

Nieuwsbrief

Facebook